23/12/2023

Еклектика – да или не?

Макар че през вековете стиловете в обзавеждането на дома претърпяват промени, нито един от тях не изчезва напълно. Наред с новите тенденции в интериорния дизайн, по един или друг начин декорирането от предишни времена също продължава да намира своето място.

Сред добре познатите стилове като минималистичен, модерен, скандинавски, провинциален, винтидж и т.н. особено място заема еклектичният.

Еклектичен стил – специфика и видове

Като стил в интериорния дизайн, еклектиката не следва толкова строго правила и модни течения. Характерно за нея е, че смесва в едно пространство много елементи от други дизайнерски стилове.

Еклектичните интериори са изненадващи и неочаквани, смело заимстват идеи и вдъхновения от различни течения. Основната цел е създаване на интересен и уникален дизайн.

Еклектиката в едно вътрешно пространство може да се приложи по различен начин, при което се получават разновидности като:

  • модерен викториански стил – съчетаване на викториански мебели с модерни цветове и текстил;

  • колониално-бохо стил – съчетание между бохо елементи и елементи от колониалната архитектура;

  • смесен етно стил – комбинация от детайли на различни култури - скандинавска и японска, китайска и френска и др.

Дизайнът в еклектичния стил се основава единствено на харесваните от вас мебели, цветове, декорации и стилове. Това не значи обаче, че е напълно случаен, защото макар че не следва строго правилата на интериорния дизайн, той се съобразява с основните му функции.

Много характерни за еклектиката в интериора са наслояванията и различните вариации. Дизайнерите препоръчват да присъстват наслоявания от килими, възглавници, книги, свещи, да има стенни декорации със снимки и лично рисувани картини и прочее.

Важното е да се намери балансът при комбинирането на елементите, декорациите, цветовете и текстурите, за да не изглежда всичко претрупано и хаотично.

Предимствата на еклектичния стил

Ако изберете еклектичния интериор за своето жилище, то няма да прилича на никое друго. Основното предимство на еклектичния стил е уникалността, затова и с него се постига резултат, олицетворяващ индивидуалност и свобода. Той дава възможност за експериментиране и ако сте от хората, обичащи да опитват различни неща, еклектиката ще ви допадне.

Предимството да имате еклектичен дом е, че не е нужно да се придържате само към един стил. А това значи, че ако ви хареса определена мебел или аксесоар, гарантирано ще и намерите място в помещението.

Еклектиката е начин да откриете точния баланс между това, което харесвате, и това от което домът ви се нуждае. Това е още едно предимство – да изразите свободно себе си по красив и модерен начин.

Facebook Instagram YouTube Pinterest