29/12/2023

Ролята на осветлението в интериора

Осветителните тела са задължителни не само от практична гледна точка, но и за придаване на определено излъчване и стил на интериора.

Видът им и тяхното разположение са важен фактор, защото работят в синхрон с количеството естествена светлина в даденото помещение, мебелировката, цветовете и архитектурните особености.

Когато вътрешните пространства са добре осветени с подходящи осветителни тела, това допринася за изграждане на общия стил на стаята и дома. Комбинацията им и съобразяването с общата естетика е важен аспект, подчертаващ вкуса на притежателя.

Възможностите на съвременните осветителни тела са много големи и позволяват реализирането на невероятни идеи.

Правилно избрано, осветлението играе огромна роля в интериора в няколко насоки:

Различна атмосфера

С различен вид осветителни тела може да се постигне работна, релаксираща, по-динамична или друг вид атмосфера. В зависимост от желанията ви и спецификата на конкретното помещение е и изборът на основното и локалното осветление.

Визуално коригиране на пространството

От начина, по който пада светлината върху отделните повърхности, до голяма степен зависи дали стаята ще изглежда по-просторна, или по-малка, отколкото е всъщност. Добре осветените стени създават илюзията за пространство.

Създаване на акцент

Освен с полилей, плафон и лампион, акцентираща функция може да се постигне и със спот на тавана или стената, като светлината се насочи към картина, декоративен елемент, мебел и др.

Функционалност

Основната роля на осветлението е да бъде максимално функционално. Всяко осветително тяло трябва да се монтира с определена цел. Не е достатъчно да се създаде смайващ светлинен ефект, а в същото време да се изпитва недостиг от светлина за извършване на определена дейност. Все пак визията не трябва да се пренебрегва, за да бъде престоят в стаята приятен.

Естетика

Освен функционално, осветлението трябва да отговаря и на критериите за естетика. Безкрайните възможности за осветяване на дома днес позволяват реализирането на перфектни комбинации за постигане едновременно на функционалност и естетика.

Модерният дизайн на полилея, настолни и подови лампи, аплици и др. могат да помогнат за създаването на неповторим стил на интериора, когато са умело комбинирани с други елементи и се допълват взаимно.

Осветлението има способността да създаде точния тон на интериорния стил, като в същото време може да помогне за превръщането в луксозен интериор и на най-незабележимата обстановка. Правилно подбрано, то ще добави към желаната функционалност много оригиналност и приятна атмосфера и ще подчертае достойнствата на помещението.

Facebook Instagram YouTube Pinterest