23/11/2023

Внимание към текстилните щори и завесите

Внимание към текстилните щори и завесите

 

По отношение на интериорния дизайн на дома винаги има възможност за различни решения. Едно от тях обикновено поражда спорове, а именно – с какво да покрием прозорците – с щори или със завеси.

Част от дизайнерите са твърди поддръжници на завесите, други залагат на модерните текстилни щори, а трети предпочитат комбинацията от двата варианта. Истината е, че и щорите, и завесите могат да изпълняват чудесно основната си засенчваща функция, като в същото време придават уют и комфорт, макар и по различен начин.

Завеси за по-непринудена атмосфера

 

Няма как да не се съгласим, че завесите създават изключително топла, домашна атмосфера. Когато са правилно избрани, могат да направят всяко помещение да изглежда приветливо, изискано и артистично.

Днес ще открием голямо разнообразие от материи и цветове за всеки вкус, което ни улеснява да ги комбинираме със стените, мебелите и подовата настилка. Съвременните текстилни платове дори разполагат с UV филтри, способност за отразяване на светлина и топлина и т.н.

Завесите са гъвкави, лесни за монтаж и позициониране – идеален вариант за спалня и детска стая, осигурявайки спокойна обстановка, без светлина и шум.

Щорите – здравина и добра изолация

 

Щорите също са предпочитани от много хора заради предимства като добра топлоизолация, лесно управление и по-модерно, делово излъчване.

Макар че има алуминиеви и PVC щори, с дървени или бамбукови ламели от хоризонтален тип, за вътрешната чат на жилищни помещения са по-предпочитани текстилните вертикални модели. Те придават най-голям уют, а ако са с алуминиеви или PVC ленти, са още по-стабилни, лесни за почистване и с по-добри изолиращи свойства.

Щори и завеси – за модерен и функционален дом

 

За тези, които трудно могат да направят своя избор между текстилни щори и завеси, удачен вариантът е комбинацията между двата продукта за постигане на уединение, енергийна ефективност и комфорт.

Ако сте решили да съчетаете традиционните завеси с модерни щори, експертите препоръчват първо да изберете щорите, а след това завесите, които дискретно да ги допълват.

По перфектен начин си подхождат завесите с текстилни плисе и руло щори. За уютна обстановка заложете на неутрален нюанс, а за по-дръзки акценти, заемащи централна позиция в стая с неутрални дамаски, килими и стени, може да експериментирате с ярки, наситени тонове. При едноцветни завеси, акцентът ще пада върху щорите, а ако са с десен, щорите трябва да са изчистени.

Независимо дали изборът за дома ви ще бъдат само щори, завеси или комбинация от тях, щом отговарят на изискванията ви за комфорт и се вписват в стила на интериора, ще си гарантирате желания уют, практичност и модерно излъчване.

Facebook Instagram YouTube Pinterest