14/11/2023

Защо тапети – 10 предимства

Първият мит, категорично развенчан от съвременните интериорни дизайнери, е, че тапетите са демоде. Освен безспорните си предимства от практична гледна точка, качествените тапети са абсолютен фаворит в изграждането с лекота на актуална визия във всеки тип пространство. През последните години този вид покритие за стена се завърна в пълния си блясък и тепърва ще затвърждава позициите си като перфектен финален щрих и дори акцент в интериора.

По отношение на разнообразието от материали и десени производителите днес предлагат не само традиционни хартиени тапети, но и винилови, нетъкани, текстилни и редица други великолепни продукти, включително и тапети за баня. Всеки от тях притежава собствени характеристики и начини на лепене, но ги обединява това, че са чудесен избор за декориране.

Ако все още се колебаете дали да предпочетете боя, или тапети за вашите стени и таван, ето 10 от основните предимства на тапетите.

Не изискват специална подготовка на стените

За да залепите тапети, е необходимо само да премахнете старите, ако имате такива, а след това да нанесете лепило. Някои тапети могат да се залепят директно върху бетонните стени, което пести много време и средства.

Скриване на дефекти

Виниловите, нетъканите, релефните и други по-плътни тапети напълно скриват дефектите по стените, благодарение на което не се изисква да полагате мазилка за довършителни работи.

Бърз и чист процес на поставяне

Тапетите се полагат бързо – дори никога да не ви се е налагало да сменяте тапети, можете да се справите и сами. Освен това процесът е изключително чист, което е особено важно, ако искате да промените визията на вече ремонтирано жилище. Дори при случайни капки лепило, отстраняването с мокра гъба е много лесно. Процесът е още по-чист със самозалепващи тапети.

Екологичност

Един от големите плюсове на тапетите е тяхната екологичност като процес на производство и последващо рециклиране. Например хартиените и изработените от нетъкани платове са антиалергични и са чудесно решение за декориране на детска стая.

По-висок индекс на здраве

Докато в боята се съдържат много вредни химикали, хартиената основа, багрилата и залепващият компонент съдържат далеч по-безопасни вещества. Тапетите, разработени за мокри помещения, не задържат влага, което ви дава гаранция, че няма да се появи така вредния за задравето мухъл.

Създават неповторима атмосфера

Декоративните качества на съвременните тапети внасят уют, артистизъм или елегантна визия – просто трябва да съчетаете правилно техния десен и цвят. Те преобразяват интериора и с лекота ще постигнете най-модерния стил по ваш вкус: индустриален, скандинавски, тропически, дзен, арт деко и др.

По-дълга експлоатация

Съвременните тапети се произвеждат с помощта на усъвършенствани технологии и нов, висок клас материали, което удължава срока им на експлоатация.

Дишащи свойства

Поради способността си да „диша”, хартията пропуска въздуха през порите си и по този начин предотвратява появата на конденз и акари в помещенията.

Добра изолация

Ако тапетите са от по-дебела хартия или друг материал, допринасят за повишаване на топлоизолацията и намаляване на нивата на шум.

Възможност за целогодишно поставяне

Ако сте взели решение да освежавате стаите си през студените месеци, или времето за преместване в ново жилище ви притиска, вариантът да боядисвате изобщо не е удачен. Не е нужно обаче да правите компромис със своя комфорт, да отлагате или да оставите работата наполовина, защото поставяне на тапети може да се извърши и през зимата.

Можем да изброим още предимства на тапетите и да дадем великолепни примери за удачни съчетания, но който и вид тапет да изберете, гарантирано ще внесете много уют и топлина в дома си, придавайки индивидуалност на всяко пространство.Facebook Instagram YouTube Pinterest